pl  |  en

Dzień Aproksymacji Pi – Wygraj książkę o Raspberry Pi

Dziś 22 dzień 7 miesiąca roku. Te dwie liczby ułożone w równanie 22:7 dają wynik ≈3,1428. Nie było lepszej daty, by uczynić z niej Dzień Aproksymacji Pi. Aby właściwie uczcić to święto, wspólnie z Wydawnictwem Helion organizujemy konkurs, w którym do wygrania są 3 egzemplarze książki „Raspberry Pi – Przewodnik Użytkownika”.

Raspberry Pi - przewodnik Użytkownika" okładka

Zainspirowani tytułem i trwającym obecnie sezonem na maliny 🙂 zapraszamy Was do wymyślenia receptury na dowolne danie/deser/drinka z malinami. 

1.       Odpowiedzi (czyli pełne receptury) podawajcie w komentarzach pod tym wpisem na blogu.

2.       Konkurs trwa do 24 lipca 2013 – wyniki ogłosimy o godzinie 18.00.

3.       Zwycięzców wyłoni subiektywne Jury MegiTeam (jak zawsze po przetestowaniu wszystkim receptur).

———————————————————————————————————————————————————————

O książce

Wykorzystaj ogromny potencjał miniaturowego komputera!

Prawdziwy komputer wielkości lekko przerośniętej karty kredytowej – czy to możliwe? Oczywiście! Do tego kosztuje on naprawdę niewiele. Początkowo miał służyć dzieciom do nauki programowania, jednak jego możliwości rozrosły się błyskawicznie. W tej chwili Raspberry Pi wykorzystywany jest często jako platforma do odtwarzania filmów, serwer WWW lub sterownik urządzeń. Masz już na niego jakiś własny pomysł?

Ta książka to instrukcja użytkownika. Dzięki niej poznasz wszystkie tajniki pracy z platformą Raspberry Pi. Na samym początku nauczysz się rozróżniać architekturę x86 i ARM oraz poznasz zalety systemu Linux, pod którym działa Raspberry Pi. Jak na porządną instrukcję przystało, poznasz każdy aspekt pracy z tym urządzeniem. Najpierw poczytasz o podłączaniu klawiatury i myszy, a pod koniec trafisz na tematy związane z zarządzaniem systemem operacyjnym Linux. Ponadto dowiesz się, jak przygotować to urządzenie do pracy w systemach produkcyjnych, pisać programy w językach Scratch i Python oraz sterować innymi urządzeniami. Raspberry Pi to gwarancja dobrej zabawy dla każdego pasjonata informatyki. Przekonaj się sam!

Raspberry Pi to

  • interesujący i tani komputer
  • platforma pozwalająca zrealizować różne projekty
  • sterownik dla innych urządzeń
  • świetna zabawa
  • Paweł Krzemiński

    Najprostsze i najszybsze danie z malin
    kefir malinowy

    sKład

    szklanka kefiru naturalnego

    pół szklanki malin

    cukier waniliowy lub zwykły wedle uznania i upodobań

    Przygotowanie

    Zmiksować wszystkie składniki odstawić do lodówki aby schłodzić

  • Marek

    Składniki:
    – maliny zerwane własnoręcznie lub kupione
    – miska do mycia/durszlak
    – kawa, może być rozpuszczalna
    – mleko

    Przygotowanie:
    a) maliny myjemy
    b) bierzemy garść
    c) pakujemy sobie do gęby
    d) powtarzamy czynność aż do wyczerpania malin
    e) po wszystkim możemy przygotować sobie kawę z mlekiem

  • wladyslaw surala

    Najprostszy pre-workout shake malinowy (maliny to świetny naturalny termogenik do spalania tłuszczu):

    – 0,5kg malin
    – serek waniliowy 200g

    miksujesz w blenderze i masz dwa kubki nie za słodkiego, orzeźwiającego shake’a. Mi to zajmuje mniej niż 2 min.

  • wladyslaw surala

    nalewka z malin „ziębi-grzeje”:

    – 1kg malin (aromatycznych, im ciemniejsze tym lepsze, nie może być byle co).
    – 0,3 kg cukru.
    – laska wanilii.
    – starta skórka z cytryny (ale bez białego bo gorzkie!).
    – litr luksusowej wódki.

    Maliny zasypuje w słoiku dwulitrowym warstwami cukrem i stawiam w słońcu na 48 godzin, jak nie puszczą soku to dłużej, potrząsam co parę godzin. Do wódki wrzucam skórkę z cytryny i wanilię wybraną z laski również na dwa dni. Następnie łączę oba nastawy. Po 6 tygodniach przefiltruje wszystko przez gazę i zostawiam na kwartał zakorkowane w butelkach. Nalewka na zimę jest niezastąpiona, ma przepiękny kolor w zachodzącym słońcu i głębię smaku (w trakcie degustacji różne smaki przechodzą delikatnie siebie nawzajem na końcu cudownie rozgrzewając wszystkie partie ciała po kolei). Najlepszy afrodyzjak dla kobiet jaki znam, hiszpańska mucha wymięka.

  • Guest

    Ciasto francuskie z malinami.

    Skladniki:

    – ok 2 garście malin (mrożone, świeże, obojętnie)

    – 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej

    – 2- 3 łyżki cukru

    – 1 płat ciasta francuskiego (Biedronka 3,19)

    – 2-3 łyzki mascarpone (opcjonalnie)

    Maliny wrzucić do garnka, podgrzewać (lub do rozmrożenia), dodać cukier,
    kiedy się rozpuści zdjąć z palnika i dodać skrobię, dokładnie
    wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy wystygnie dodać mascarpone.

    Ciasto rozwijamy i wycinamy na nim paseczki, na środku zostawiając nienaruszony pas, tak jak na rysunku:

    Wycinamy je do końca ciasta ( tak jak pokazują strzałki).

    Na wolnym miejscu ukladamy nasze maliny (tam gdzie nie ma nacięć- na środku)

    Zwijamy warkocz tak jak na rysunku ponieżej:

    Pasek z jednej strony, na pasek z drugiej i tak do końca.

    Na wierzch dla ozdoby sypiemy jedną łyżeczkę cukru.

    Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piecu do momentu, aż ciasto mocno się zrumieni tj. ok 35-40 min.

    Bon Apetit!

  • thecarterface

    Deser ryżowo-malinowy

    SKŁADNIKI:

    3/4 szkl ryżu
    3 1/4 szkl mleka
    25dag śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    20 dag malin
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    7,5 dag posiekanych migdałów

    PRZYGOTOWANIE:

    Ryż wsypać do garnka zalać 1 szkl wody i gotować 5 minut. Następnie wlać mleko i gotować aż ryż wszystko wsiąknie około 20 minut. Ostudzić. Ryż wsypać do garnka zalać 1 szkl wody i gotować 5 minut. Następnie wlać mleko i gotować, aż ryż wszystko wsiąknie około 20 minut, dodajemy migdały. Gotową masę przekładamy do pucharków. Do garnka przekładamy maliny zasypuję cukrem dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do malin. Sosem polewamy ryż.

  • Iwona

    Grillowana wątróbka w sosie malinowym.

    Obsmażamy wątróbkę z dwóch stron i lekko posypujemy szczypta soli dla smaku .

    Przygotowujemy sos malinowy. Miksujemy 100g malin, dodajemy łyżkę octu winnego, łyżeczkę ostrej musztardy (np. Dijon) i łyżeczkę cukru oraz oliwy. Miksujemy maliny blenderem, a następnie mieszamy z resztą składników i zagotowujemy.

    Polewamy przygotowaną wątróbkę naszym sosem malinowym.

  • Michał

    Przepis na malinowe mojito:

    składniki:
    50 ml rumu,
    Sprite,
    liście mięty,
    maliny,
    2 łyżeczki cukru trzcinowego,
    1/2 limonki

    Przygotowanie:
    Przygotuj limonkę, odetnij końcówki, które psują smak, oraz pozbądź się jej białego środka. Następnie pokrój ją na ćwiartki. Dosyp 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jeżeli aktualnie nie masz może być zwykły, chociaż oczywiście to nie to samo). Ugniataj cukier z limonką aż się rozpuści. Dodaj miętę oraz maliny i ponownie ugniataj, tym razem delikatniej. Do szklanki nasyp tyle lodu by kostki wypełniły ją całą. Wlej odmierzoną ilość rumu i przygotowaną limonkę z malinami,
    a resztę szklanki wypełnij Spritem lub wodą gazowaną.
    Całość można dodatkowo udekorować miętą oraz malinkami. Cheers!

  • Angelika Kurowska

    Przepis na malinowy
    kawior!!!

    Co będzie nam potrzebne:
    sok malinowy (lub świeże maliny, jeżeli sami
    macie siłę zrobić z nich sok) Alginian sodu – brzmi groźnie, ale jak poszukacie
    to znajdziecie w sklepie
    Chlorek wapnia – także do zdobycia w większych sklepach

    Przepis:
    Z malin przygotuj świeży, smaczny sok malinowy. Jeżeli jednak jesteś
    zbyt leniwy by to robić kup gotowy sok w sklepie. Zmiksuj 1g alginianu sodu z
    ok. 150 ml soku malinowego. Mieszaj, aż składniki idealnie się wymieszają.
    Następnie dolej kolejne 150 ml soku malinowego i zmieszaj z wcześniej
    zmiksowanym sokiem. Ważne by podzielić mieszanie soku z alginianem sodu właśnie
    na takie kolejne dwa tapy. Następnie całość przecedź przez drobne sitko. W
    innym naczyniu rozpuść 500 ml chlorku wapnia w zimnej wodzie, ważne aby woda
    była chłodna! Przygotuj plastikową strzykawkę i napełnij ją wczesniej
    zmieszanym sokiem malinowym. Kropelka po kropelce, wyciskaj sok malinowy ze
    strzykawki do mieszaniny chlorku wapnia w zminej wodzie. Dzięki, temu, że woda
    jest chłodna powinieneś łatwo uzyskać nie lepiące się do siebie kuleczki,
    przypominające kawior. Po kilku minutach kąpieli, odcedź kawior od wody. Efekt
    niesamowity – malinowe kuleczki wygląwyglądające oraz posiadające identyczną
    fakturę oraz lepkość, jak kawior.
    Smacznego alchemiku!

  • HubertPluta

    Najlepszy będzie kompot:
    -pół kilograma malin
    -szklanka cukru
    -garnek 3-4 litrowy
    -woda

    Maliny płuczemy wodą, do garnka wlewamy 3/4 wody i wodę gotujemy aż do wrzenia. Wrzucamy nasze maliny i skręcamy płomień. Gotujemy całość 20-30 minut. Przed końcem gotowania wsypujemy cukier i mieszamy.
    Proste i szybkie. Zawsze możemy dodać tez inne owoce, np. truskawki.

  • Zuzanna Adamkiewicz

    Postanowiliśmy przyznać aż 5 nagród: Angelika Kurowska (kawior), Michał (mohito), Iwona (wątróbka grilowana z malinowym sosem), Władysław Surala (nalewka-afrodyzjak) oraz Marek (najprostsze malinowe danie świata;). Wszystkim dziękujemy za zgłoszenia. Serdecznie gratulujemy wygranym i prosimy ich o kontakt na adres zuzanna.adamkiewicz@megiteam.pl