Nie samym kodem żyje człowiek. Mamy więc dla Was kolejny konkurs, w którym nagrodę stanowi niezwykła książka kucharska – „Gotowanie dla Geeków”. To propozycja Wydawnictwa Helion – idealna dla każdego, kto gotowaniu i programowaniu nadaje równie wysoki priorytet.
By wygrać potrzeba odrobinę wyobraźni – nie tylko tej kulinarnej. Spróbujcie wczuć się w rolę bohatera naszej historii:
Wyobraź sobie, że…
Przez cały wieczór grałeś w Starcrafta. Szło Ci rewelacyjnie – eliminowałeś wrogów, rozwijałeś umiejętności, zagarniałeś cenne surowce. Dopiero po północy zorientowałeś się, że nie jadłeś kolacji i jesteś głodny jak wilk. Udajesz się do lodówki. Znajdujesz w niej tylko trzy produkty:
- ser
- szczypiorek
- jajko
W pobliżu Twojego domu znajduje się sklep całodobowy. Nie ma za to bankomatu. Wiesz, że za pieniądze, które masz w portfelu możesz dokupić maksymalnie 3 kolejne produkty.
Zadanie konkursowe: Popisz się swoją kulinarną kreatywnością wymyślając danie z 3 produktów znalezionych w lodówce oraz 3 dowolnych produktów zakupionych za ostatni grosz w sklepie całodobowym.
Regulamin:
1. Jako produkty nie liczymy przypraw – możecie używać ich do woli 🙂
2. Różne formy życia, które potencjalnie mogą znajdować się w lodówce Geeka, nie mogą zostać włączone do receptury.
3. Wszystkich zmotoryzowanych na wstępie informujemy, że regulamin i przedstawiona historia nie przewidziały nocnej eskapady do bankomatu pod Tesco 24h.
4. Zwycięzcę wyłoni subiektywne Jury MegiTeam (oczywiście po przetestowaniu wszystkim receptur).
5. Konkurs trwa do 1 lipca 2013 – wyniki ogłosimy o godzinie 18.00.
6. Odpowiedzi podawajcie w komentarzach pod tym wpisem na blogu.
A oto przedsmak tego, co znajdziesz na kolejnych kartach książki:
- Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań i dokonasz kalibracji narzędzi, którymi dysponujesz.
- Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175°C, a inne w 190°C, a także jak szybko przygotować pizzę, jeśli podkręcisz piekarnik do 540°C.
- Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania — denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację. I dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie dania.
- Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
- Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci od noży, mistrzowie kulinarni, autorzy i inne osoby tworzące przebogaty świat sztuki kulinarnej, zamieszkiwany przez takich samych zapaleńców, jak pasjonaci komputerów! Apetyt rośnie w miarę czytania!